Eklovens fotoblogg

Direktlänk till inlägg 26 augusti 2009

Nötter finns det gott om!

Av Boris & Carina - 26 augusti 2009 15:26

men hittade tyvärr inte några här!

I dag när jag gick här och funderade så dök det upp ett minne från barndomen. Mina föräldrar hade en gång i tiden ett torp, inte alls så långt ifrån där vi bor nu och fågelvägen är det nog bara ett par km dit, där fanns det massor av buskar med Hasselnötter som vi brukade plocka så kanske kan det finnas några Hasselnötter här i dessa trakter också. Så sagt och gjort, ut med kamera, påse… hehe till eventuella hasselnötter och hundar i skog och mark för att försöka finna några.

Hassel

 Bild lånad från wikipedia på Hassel


Vi gick ner till de gamla betesmarkerna som för tillfället ligger i träda, för att leta nötter… men inte en enda nöt fann vi, kanske finns de några buskar eller träd någon annanstans skulle ha varit roligt att veta.  men jag hittade ett riktigt intressant information om just Hasseln här: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/coryla/coryl/coryave.html  och där fick jag även veta att en hassel blir tre till fyra meter hög, men trädformade hasslar kan bli upp till tolv meter och att den största hasseln fanns i Näsums socken i Skåne, den hade en stamomkrets på 219 centimeter. Äldsta kända hassel fanns på Sundstorpsgård i Kalmar län, den hade minst 90 årsringar då den dog (Lagerberg 1957).

Fick också veta att plocka hasselnötter inte ingår i allemansrätten, så om man vill plocka nötter måste man först ha markägarens tillstånd så det var ju tur att vi inte fann några Hasselnötter. Redan på medeltiden var det förbjudet att plundra hasselskogar, men Hildebrand skriver i Sveriges medeltid (1879) att "man hade dock så pass mycket undseende med den begärelse, som anblicken af nötklasarne måste väcka, att det, enligt Östgöta- och Skånelagarne var vandraren medgifvet att plocka så mycket, att han dermed kunde fylla hatten ända upp till hattbandet eller vanten ända upp till öppningen för tummen.".  hehe… lite roligt faktiskt!!!

Däremot så fann vi lite annat  som t.ex  Vildapel som är fina att titta på men under det lena skalet, ena riktigt beska surkartar att äta, alltså inget att göra sig besvär med att bära hem.

Vildapel

 Söta små frukter att titta på... 

Michu gillar dom inte...

 men kolla Michus min...hehe!!!  fy matte vad sura de var. Han brukar palla vanliga äpplen på våra rundor men dessa äter han nog inte igen.

Urk... fy för.

 Nej får man inget godare så kan det vara, de röda äpplena är mycket godare

Björnbär fann vi i massor...

Björnbär

 och Humle som det finns i mängder av här, överallt...

Humle och några Eklöv

Humle med några Eklöv i...

Däremot så behöver man inte leta särskilt länge för att finna dessa härliga frukter som finns runt om oss vart man än tittar, det är som om vi bodde i Paradiset men vi hoppas att ormen håller sig på lååångt avstånd från oss.

Äppelträd

Det är så vackert med alla dessa äppelträd nu på hösten.

Bosse vid bäcken

På hemvägen en tur till vovvarnas badplats och fick en härlig

bild på Bosse vid bäcken som får avsluta dagens inlägg

 
 
Ingen bild

Tina och Tea

26 augusti 2009 17:30

Det är alltid en lisa för både kropp och själ att komma ut i naturen ! Vilka härliga bilder, alltid lika trevligt att kika in här. Till på köpet blev jag ju lite allmänbildad oxå idag !

 
Ingen bild

WINCENT

26 augusti 2009 20:46

Jag är så förtjust i eran Michu han är så vacker!!

 
Ruth

Ruth

26 augusti 2009 20:57

Koden i dag var "tred" nästan träd hehe. Trodde inte att det kunde plockas Hasselnötter här i Sverige, så nu har du lärt mig något nytt, tack för det. Vet ju att det finns nötter, men inte som det går att äta hehe. Så röda och vackra äpplen i eran "Lustgård" håll ormen borta, inte trevligt med huggormsbett, så ta det varligt. Humle kan man koka te av, inte så gott tycker ja, men det är rogivande, köpte på hälsokost affären en gång. Fina bilder på pojken. Björnbär är inte så dumt, det växer i häcken på baksidan om huset, bara några blir det.
Kram vännen

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Maria

Maria

26 augusti 2009 23:01

Det var som tusan.Inte visste jag att du var så botaniskt lärd,men men du har många dolda talanger,hehehe!!!!!!!
Surt sa räven,men i detta fall heter "räven Michu!Att han inte smakade några söta .
Härlig bild på Bosse ,man ser hans spegelbild i vattnet.
Tackar för besöket i dag,och lite valpgos med "elvispen2 Ina.(stackars norrmän vad har dom gjort för ont).Kan tro att det lilla trollet sover gott inatt.Ge Jonas en liten kram.

Kramar Maria

http://ellebackens.bloggagratis.se

 
gerty

gerty

26 augusti 2009 23:04

Så fina bilder du visade idag

http://prilyckans

 
Jennie

Jennie

27 augusti 2009 22:09

Trevligt inlägg...
Fina bilder, den på Bosse är toppen.

Du skriver att man inte ska göra sig besvär med att bära hem vildapel. Det får mig att tänka på min barndom, mamma gjorde vin på dessa, hon blandade det med björnbär vill jag minnas. Det var kanske inte så gott men det slank ner i brist på annat, ha ha ha.

kram kram

http://www.hooked-on-a-feeling.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Boris & Carina - 29 november 2022 07:00

Då är de 6 veckor de små och har varit ute en liten stund i det fina vädret      Hane 1     Hane 2     Hane 3     Tiken - Eklövens This Is Happiness (Lycka)   ...

Av Boris & Carina - 8 november 2022 06:30

Ja då är de redan 3 veckor de små liven och blir bara sötare och sötare för var vecka    Tiken:   Hane 1   Hane 2   Hane 3   ...

Av Boris & Carina - 1 november 2022 07:45

Då är de två veckor och har öppnat ögonen    Underbart söta små    Tiken:   Hane 1:   Hane 2:   Hane 3:   ...

Av Boris & Carina - 15 maj 2022 22:15

Ja då har medlemmarna i S kullen flyttat till sina familjer och vi önskar alla ett stort LYCKA TILL    Tik 1       Tik 2       Tik 3     Hane 1     Hane 2     Hane 3         ...

Av Boris & Carina - 30 april 2022 08:15

Så är de 6 veckor de små godingarna      Tikarna:             Hanarna:             ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Vädret här i dag

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok för Eklövens Fotoblogg


Ovido - Quiz & Flashcards